se practica in trecut, mai ales la tara, pedepsirea prin a-l supune pe faptuitor oprobriului satenilor. Furai o gaina, no problem: venea seful de la jandari, te ungea cu untura si te umplea de fulgi. Iti atarna de gat un carton pe care scria „cine-o mai face ca mine, ca mine sa pateasca” si te lasa de capul tau prin targ, sa-ti iei spituri in dos si scuipati pe televizor de la contarani.
Asa e si cu low-cost-ul, cine-o mai face ca mine, ca mine sa pateasca
De ce zic asta:
– Pretul afisat al biletelor difera foarte putin de pretul pe care il platesti. „De la 19 euro” inseamna de fapt „de la 91 de euro in sus.” Asadar, a plati mai putin e doar o fantezie de-a ta
– Priority boarding – o minciuna, ai sansa unica de a urca primul in autobuz, dupa care trebuie sa te zbati sa ti se intample minunea si cand ajungi la avion.
– Bilete fara loc, ca la tramvai. Daca arunci geanta corect, bine, daca nu – nu. Treaba de indemanare, numai initiatii ajung sa stea la geam
– Departure time – notiune variabila, la fel ca si durata zborului.
– Spatiu pentru picioare – daca esti practicant de yoga, ti se poate parea un exercitiu interesant. La fel si pentru pigmei. De la 1.70 in suse mai nasol, pe sistemul „Houston, we have a problem!”
– Servicii la bord – supuse factorului de multiplicare 5, adica poti sa cumperi chestii de 5 ori mai scumpe decat pe Terra.
– Bagaj de mana – ceea ce in mod normal ti se vinde ca fiind bagaj „cabin size”, este supus unui tratament tip „carucior de butelii”, respectiv se introduce bagajul intr-un cadru metalic cu dimensiuni aleatorii, lasate la inspiratia, priceperea si aprecierea tovarasului sudor.
– Oricat de mic ar fi cadrul respectiv, niciodata spatiul pentru bagaje din avion nu va fi suficient. Totdeauna se va intampla sa te invecinezi cu o sacosa de rafie.

Daca aducem vorba si despre cum te umilesc cei de la controlul de securitate, am o urare de sarbatori pentru baiatul ala de la security check, de pe Shonenfeld, caruia ii voi purta o statornica scarba, si care m-a pus sa-mi scot bumbacul si fitilul de la bricheta:
Sa-ti dai foc! Daca esti chibzuit, s-ar putea sa-ti ajunga pentru toata familia. Incearca sa faci asta in camp deschis, bricheta rezista la vant si, in plus, vecinii tai de bloc n-au nicio vina ca esti tu un dobitoc. Sau dummkopf. „Dupe caz”