E prima data in astia doi ani si un pic cand scriu ceva despre Kosovo. Mai exact, despre traficul din Kosovo. Pana acum am avut un singur incident, mi-a «furat» un baiat cu un Golf I, mai vechi decat ochiul de sticla al lu’strabunicu’, o oglinda. Aia de pe partea mea, in speta. Cum? Aici nu e nimic foarte greu. Spre exemplu, daca iti vine cheful sa faci o depasire, nu o faci cand ar face-o orice alt om normal la cap. Nu. Astepti niste curbe, cu ceva rape pe o parte si pe cealalta, gasesti un TIR, stai in spatele lui, intri in tunel si la iesire demarezi. Nu tare, asa, moderat, cat sa nu bata la ochi, un 50-60 km/h e destul. TIR-ul oricum nu merge mai tare de atat, ci cu aceeasi viteza. E o senzatie misto sa conduci un Golf stil SF. O explic p-asta cu SF-ul : adica se dematerializeaza cand nu te astepti, pe masura ce-i curg piesele ramane tot mai mic… tot mai mic… tot mai mic, pe sistemul cate-un pic pic pic pana n-o mai ramanea nimic.
Revenind la depasire, daca vezi ca vine vreun prost (care as fi eu in cazul asta), nu trebuie sa faci absolut nimic, pentru ca iesi din tiparul local. Mergi cu aceeasi viteza in paralel cu TIR-ul pana auzi «poc». Atunci, draga aspirant la «virtutea soferistica kosovara» (cacofonia o corectati din lipsa de alte preocupari, nu?), te vei simti implinit. I-ai zburat cel putin oglinda.
Ieri am avut o revelatie: ce e normal oriunde altundeva, aici e invers. Ti se pare normal sa dai prioritate cand iesi din curte? Esti in eroare, calc-o si inchide ochii, ei se vor opri! Ai senzatia ca e aiurea sa te opresti in mijlocul intersectiei sa schimbi o vorba cu un tovaras? esti prost, fa-o, nici macar nu te vor claxona!
Astazi am avut o noua revelatie: in giratoriu nu trebuie sa te uiti niciodata in dreapta! daca te-ai uitat in dreapta, daca ai stabilit contact vizual cu soferul kosovar, esti PA! la revedere Terra, vei ramane in giratoriu pentru tot restul vietii. Milioane si milioane de alti soferi kosovari (se inmultesc rapid) iti vor taia fata. Va veni postasul si iti va aduce pensia in giratoriu, va veni medicul de familie, iti va constata decesul dupa 80 de ani de asteptare la mila soferilor kosovari, vor veni cei de la pompe funebre, cei de la tractari auto si abia atunci, intr-un final apoteotic, vei iesi din intersectie
Finalul incununeaza opera, ziceau stramosii nostri turci. Hai, va pup, mergeti fara oglinzi ca sunt riscurile mai mici