În satul Ciuciubaţi, acum, ca şi în urmă cu 20 de ani şi probabil dintotdeauna, dramele locale, certurile si păruielile fratricide, divorţurile si toate nenorocirile pleacă de cele mai multe ori de la găini (cu sau fără aripi) şi de la pământ.
Găinile bipede zboară dinainte de majorat spre Italia, Spania sau Franţa, unde caută si găsesc joburi de assistant manager. Absolut toate. E un sat de oameni deştepţi.
Supunem aşadar atenţiei doar pe cele care au legătură cu prima categorie, găinile cu aripi. Se ia următorul scenariu: găina nu face ouă întotdeauna în cuibar. Se întâmplă să o mai apuce şi pe sub lemne, prin vreun boschet… na, ca găina. Atât timp cât lemnele sunt in curtea proprietarului de galinacee, nu e nicio problema, dar ce te faci daca sare găina gardul şi ouă prin vecini, pe la fraţi, pe la surori, prin curte? Al cui e oul? Dar găina? A avut găina permisiunea de a sări gardul şi de a face ouă in deplasare?
Al doilea scenariu: doi soţi, nu foarte inteligenţi (altfel erau şi ei deja în Italia, Spania sau Franţa) primesc de la părinţii lor o bucată de pământ, s-o lucreze. Nu-s proprietari, doar au folosinţa comună a parcelei respective. Se înţeleg ei cum să facă, sa fie cât mai productivă bucăţica aia de pământ cu cât mai puţin efort, numai ca unul dintre ei aruncă un cuib de fasole pe rândul unde plantase celălalt mazăre. Suficient motiv de scandal? În Ciuciubaţi, DA. Mai ales că s-a cam terminat şi ţuica şi oamenii-s mai nervoşi.

De vreo două zile, cam la fel pun problema Patriarhia Română si cea de la Ierusalim.
– Ce ţi-ai pus bre matale fasole aici? Nu vezi ca-i la mine pe răzor?
– Păi ce contează? Nu mâncăm amândoi?
– Nu contează, eu nu vreau fasole decât in partea dreapta, in partea stânga numai mazăre!
Ptiu, ptiu, doi scuipați intre ochi, țipete, urlete….
– PLEC LA MAMA!
– Divorţeeeeez!

Bine că în Ciuciubaţi nu e decât o singură biserică. Dacă s-ar construi o a doua, sigur ar ajunge la divorţuri şi păruieli. Fără partaj. Poate totuşi s-ar certa niţel pe custodia enoriaşilor. Sau şi-ar schimba numele, pe sistemul „Adevărata Biserică din Ciuciubaţi”
Si uite aşa se vor hrăni în continuare ştirile de la ora 5, care oricum nu erau in criză de subiecte de genul acesta, ca doar nu trece săptămâna fără un preot care provoacă un accident, sau care are deprinderi pedofilo-pornografice, mai o bătaie la seminarul teologic, mai o beţie, mai o curvăsărie, mai un popă (nu preot) care dezleagă farmece sau sfinţeşte motoare de M3, sau care şi-a făcut garaj din cruci de piatra din cimitir, sa-si tina meleul la răcoare… d-astea. Şi nici Money Channel nu duce lipsa de subiecte: Biserica Ortodoxă Română acordă credite!
Biserica ar trebui sa rămână biserică, nu industrie, nu show, nu entertainment. Nu afacere, nu IFN, nimic din toate astea. Doar biserică.
E prea mult om in ce ar trebui sa fie sfânt si prea puţin sfânt a mai rămas in ce a fost odată om