La 5 martie 1953 a dat de pa to’arasu’ Stalin, tatucul nostru la momentul respectiv, ca doar mai erau p-aci tancuri si bocanci rusesti, ceasuri de masa atarnate la gaturile bravilor tovarasi cu care faceam comert la genul barter, pe principiul “noi le dam graul si ei ne iau porumbul”. Oficial a murit din cauza unei congestii cerebrale, pe fondul hipertensiunii arteriale de care ar fi suferit de ceva timp. Neoficial, dar din ce in ce mai plauzibil, mai ales dupa desecretizarea arhivelor in urma cu vreo cativa ani, ar fi fost otravit cu o chestie draguta, pe care de obicei o servesc sobolanii care viziteaza fara aprobare casele de tovarasi, mai exact varfarina, administrata intr-un ambalaj comun, o sticla de apa minerala, de catre pretenaru’ lui de pahar si sapatoru’ de groapa Lavrenti Beria, care daca n-ar fi facut-o atunci, ar fi furat-o el de la Stalin. In ambele situatii momentul critic il reprezinta betia crunta din 1 martie (daca ar fi avut si ei traditia martisorului poate ar fi scapat), ceea ce ne arata ca alcoolul ucide. Si ca nu e bine sa bei cu aia pe care vrei sa-i faci, ca te fac. A mai zacut el, Stalin, ce a mai zacut si s-a dus, n-au reusit doctorasii sa-i mai faca nimic, luase ratia prea multor soricei.
Care a fost impactul mortii sale la nivelul URSS si pe Terra se cam stie, cei nascuti mai devreme au trait timpurile respective la cald, altii au vazut urmarile ceva mai tarziu si s-au bucurat din plin de binefacerile socialismului aplicat iar fanii animax invata la scoala ca a fost odata ca niciodata ceva cah rau care se cheama comunism si ca Andreea Esca e o tipa cool, a mai cool din televiziune.
Guvernul sovietelor a decretat 7 zile de doliu international, a interzis orice adunare publica, orice manifestare culturala, artistica etc.
Si cam asta ar fi punctul de la care filmul lui Horatiu Malaele, rectific, al genialului Horatiu Malaele, NUNTA MUTA, devine savuros, trist si vesel in acelasi timp, o tragicomedie in care hilarul si grotescul sunt duse la extrem, in care personajele sunt permanent in ascensorul in care Malaele e liftier si-i plimba intre etajele spaimei, gloriei de a fi invins sitemul, resemnarii si mortii.

Vizionare placuta: http://video.google.com/videoplay?docid=-6895929414541739397#