Victor Socaciu. Mi-a plăcut dintotdeauna. Cânta bine, iar când cineva se pricepe la o chestie, e imposibil sa nu atragă aprecierea celorlalți. De ce o fi intrat in politica? Nu era suficient eșecul răsunător al celorlalți muzicanți dinaintea lui? Ce caută oamenii astia? Ce mai vor?
Pai sa luam ultima inițiativa a domnului Socaciu: eliminarea subtitrărilor si înlocuirea acestora cu dublajul filmelor. Argumentul deputatului, ca de data asta trebuie sa il privim ca pe un om politic de mare anvergura, ar fi acela de protecție a limbii romane. Zice dansul ca daca n-am mai auzi atâta engleza (total inutila in contextul actual, chiar nu merita invatata limba asta), in mod cert n-am mai romglezi toata ziua, n-am mai asimila atâtea neologisme si limba romana ar ramane pura si neatinsa de astfel de mizerii. Placa asta cu sentimentul național mă emoționează pana la lacrimi. Si, din păcate, e singurul argument.
Pai mai domnu’ deputat, poate matale ai fost bizi cu cetera si microfonu’, da hai sa-ti dau o veste: rata alfabetizării scade îngrijorător. In ritmul asta, la alegerile din 2020 si ceva o sa se voteze cu deştu’. Cratima a devenit o capcana chiar si pentru cei care mai trec pe la școala, putini mai știu cati de „i” sa folosesc etc. Asa ca aia care inca mai știu sa citească, sa fie sanatosi, sa mai pună mana pe almanahe, ca subtitrările sunt inutile. In al doilea rând, mă gândesc cum ar fi sa aud un prolific actoraș de telenovela de la Acasă (aleatoriu exemplul), dublându-l pe Al Pacino in „Scent of a woman”. Imaginează-ti ’mneatale cum ar suna monologul colonelului in romana asta neaoșa de nu mai poti matale de focu’ ei. Nu zic ca ar fi vreo diferența la nivelul calitatii translației, ca din punctul asta de vedere e plin de chifle pe la mai toate posturile TV, dar măcar exercițiul cititului sa ne ramana. Si plăcerea de a le asculta vocile troglodiților ălora de câștiga Oscar-uri, cum te ascultam când făceai ce știi mai bine, respectiv sa canti. Lasă-ne sa-i auzim pe ei, in locul actorașilor obscuri din telenovelele de doi lei, care probabil au cam intrat in foame, motiv pentru care trebuie musai, zici matale, sa le dam de munca.
Sau poate prostirea, îndobitocirea romanilor e un scop in sine, ca doar ciurda de vite e mai ușor de mânat decât o masa de votanți cu un nivel de educație cel puțin satisfăcător.
Știi ce cântai acu’ vreo 3 ani? Ia d-aici, poate iți aduci aminte si iți retragi mizeria asta de intiativa. Daca nu, inseamna ca ruga ti-a fost auzita!